Een muziek cd rippen naar mp3CD rippen en mp3 bestanden maken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (12.050 weergaven)
Een muziek cd rippen naar mp3

CDexA

Als je een geleende muziek-cd graag als MP3 op je harddisk wil opslaan dan moet je eerst deze cd rippen. Vervolgens kun je de geripte bestanden opslaan in een ander audioformaat.

MP3 is een handig formaat voor het terugluisteren van muziek op een smartphone. Heb je een high-end stereo dan is het beter om na het rippen de cd als lossless audio op te slaan.

In deze nieuwe ‘hoe moet je‘ handleiding leer je hoe je een cd moet rippen. Met de software die we in deze handleiding gebruiken kun je na het rippen de geripte bestanden automatisch laten opslaan als mp3. 

CDex software downloaden

Om een cd te rippen heb je software nodig. In deze handleiding gebruiken we de gratis CDex software. Dat programma kun je downloaden via deze link. CDex is beschikbaar in diverse talen, waaronder het Nederlands.

Je kunt na het downloaden van de software tijdens de installatie aangeven dat je het programma graag in het Nederlands wil gebruiken. Als de installatie voltooid is kun je een donatie doen, dat is niet verplicht en de software zal gewoon werken als je geen donatie doet.

Een cd rippen met CDex

Om een cd te rippen met CDex moet je allereerst de software opstarten via het bureaublad of het start menu. Doe vervolgens de muziek cd die je wil rippen in de cd-rom / dvd speler van je computer of laptop. CDex zal zien dat er een cd aanwezig is en de tracks op deze cd weergeven in het startscherm. Hieronder zie je het doet eruit ziet.

De tracks op deze muziek cd in het scherm van CDex.

De tracks op deze muziek cd in het scherm van CDex.

Automatisch track-titels ophalen

Met de namen van deze liedjes (Audio Track 01 tot 09) kun je weinig beginnen als je de mp3 bestanden straks wil afspelen. Natuurlijk is het mogelijk om na het rippen handmatig de tracks een goede naam te geven. Handiger is het natuurlijk om automatisch alle goede namen van de liedjes te verkrijgen.

CDex biedt daarvoor de mogelijkheid, je moet echter wel eerst je mail-adres ingeven in de instellingen. Ga hiervoor naar ‘options’ en dan naar ‘settings’. Kies nu in het menu voor de onderste optie ‘Remote Freedb’ en vul in het veld ‘Your e-mail adress’ je mail adres in. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

Vul je mail adres in om automatisch de track-titels op te halen.

Vul je mail adres in om automatisch de track-titels op te halen.

In het startscherm van CDex hoef je nu alleen nog maar te klikken op de button rechtsonder. CDex zal nu op basis van de lengte van de tracks en de totale lengte van de cd proberen om de titels op te halen van de bestanden op de cd. In bijna alle gevallen gaat dit zonder problemen.

Klik vervolgens op de button rechtsonder om de titels op te halen.

Klik vervolgens op de button rechtsonder om de titels op te halen.

Het rippen van de cd naar mp3 is nu bijna klaar. Je hoeft alleen nog maar te klikken op de tweede button van boven (zie het screenshot hieronder). Door dat te doen zal CDex automatisch alle tracks op de cd omzetten naar mp3 bestanden. Uiteraard kun je ook een gedeelte of zelfs een track van de omzetten naar mp3 bestanden. Selecteer daarvoor de tracks die je als mp3 wil opslaan en klik op dezelfde button.

CDex is nu de muziek cd aan het rippen naar mp3.

CDex is nu de muziek cd aan het rippen naar mp3.

CDex slaat de mp3 bestanden standaard op in de map ‘mijn muziek’. Deze instelling kun je via setting gemakkelijk aanpassen als je zelf wil bepalen waar de liedjes van de cd tijdens het rippen moeten worden opgeslagen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het rippen van een muziek-cd naar mp3 erg gemakkelijk. Met CDex (meer over dat programma hier) is het maken van mp3 bestanden snel en makkelijk te doen. Wil je weten hoe je muziek moet downloaden zodat je geen muziek-cd’s hoeft te rippen lees dan onze handleiding over het downloaden van muziek.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 reacties

 • Eddy

  Geachte, in windows7 kan men willekeurig vergroten door eenvoudig te scrollen samen met de windowstoets ingedrukt.
  Door gelijktijdig de windowstoets en de 0(nul) aan te slaan gaat het beeld altijd terug verkleinen naar zijn oorspronkelijke instelling. Kan dit ook in windows10 ? Momenteel doe ik dat met de windowstoets en het -(min) teken of men kan ook terug scrollen maar is steeds zoeken voor de juiste instelling. M.v.g. Eddy

 • Hans

  Ik heb de handleiding precies gevolgd maar krijg nu de tekst: Kan bestand: Various\Classical Lounge\01-A. Vivaldi_Largo.mp3 niet openen/maken. Volgens mij staat bij de instellingen wel aangegeven dat het programma moet rippen naar mp3.

 • Hans

  Leidt evenmin tot resultaat????