een gedeelde folder onder windows xp herken je aan het handjeBestanden delen via een netwerk onder Windows

Geplaatst op: - bijgewerkt op (3.895 weergaven)

Als je een thuisnetwerk hebt en je hebt problemen met het delen van bestanden via dat netwerk dan sta je niet alleen. Het delen van bestanden via een netwerk onder Windows is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt. Terwijl de toepassing an-sich natuurlijk erg handig is: video streamen naar je mediaspeler vanaf je computer, documenten en foto’s bekijken op je laptop of gedownloade muziek luisteren op je tablet.

In deze ‘hoe moet je’ lees je meer informatie over het bestanden delen via een netwerk. We gaan er hierbij vanuit dat de bestanden die je wilt delen op een Windows computer staan. Daarnaast een belangrijke waarschuwing. Het delen van bestanden is namelijk een beveiligingsrisico: als je bijvoorbeeld de c-schijf van je computer deelt dan kunnen kwaadwillenden eenvoudig je computer hacken en zo toegang krijgen tot privacy gevoelige informatie.

Bestanden delen – Windows XP

Windows XP is niet het nieuwste besturingssysteem meer. De software van Microsoft kwam meer dan 10 jaar geleden uit en beveiliging was toen een minder groot issue dan het nu is. Bestanden delen via een netwerk vanaf een computer of laptop die Windows XP draait is dan ook erg makkelijk. Start om te beginnen de Windows Verkenner op. Navigeer vanuit de Verkenner naar de map die je wilt delen en klik met de rechtermuisknop op deze pagina. Uit het scherm met opties kies je nu voor ‘Delen en Beveiliging’.

Accepteer vervolgens de risico’s en laat Windows weten dat je geen wizard wilt gebruiken om bestanden te delen. Je moet nu aangeven onder wat voor naam deze gedeelde map in het netwerk bekend moet gaan staan. Geef tenslotte aan welke mensen er toegang hebben tot de map en laat ook weten over wat voor rechten deze gebruikers hebben. Zo kun je aangeven dat sommige gebruikers ‘alleen-lezen’ rechten hebben terwijl andere ‘volledige toegang’ hebben tot de bestanden die je wilt delen via het netwerk.

Het je de map gedeeld en is dat goed gegaan? Dan zal er nu in de Verkenner een handje te zien zijn ten teken dat deze map gedeeld is via het netwerk.

een gedeelde folder onder windows xp herken je aan het handje

Een gedeelde folder onder windows xp herken je aan het handje

Bestanden delen – Windows Vista

Ook Vista is natuurlijk al geruime tijd op de markt. Het besturingssysteem is een stuk veiliger maar het delen van bestanden via een netwerk is ook ingewikkelder in te stellen. Navigeer allereerst met de Windows Verkenner naar de folder die je wilt delen. Klik met je rechtermuisknop op deze folder en kies voor ‘Delen’. De volgende stap in het delen van bestanden via een netwerk is het instellen van de gebruikers die toegang hebben tot deze gedeelde netwerkmap. Het makkelijkst doe je dit door alle gebruikers in de lijst toe te voegen.

Is dit gelukt dan kun je vervolgens aangeven over wat voor rechten de gebruikers die toegang hebben tot de map beschikken. Je kunt selecteren dat een gebruiker ‘Mede-Eigenaar’ wordt maar veiliger is om te kiezen voor ‘Bijdrager’. Een mede-eigenaar kan ook bestanden bewerken en dat is niet altijd even veilig. Is de map eenmaal gedeeld onder Windows Vista dan kun je vervolgens via de eigenschappen van een gedeelde map meer instellingen wijzigen. Zo is het mogelijk om een netwerknaam aan een map toe te kennen zodat deze eenvoudiger teruggevonden kan worden.

Bestanden delen – Windows 7 en Windows 8

Het delen van bestanden onder Windows 7 en Windows 8 verloopt op dezelfde manier als het delen van bestanden onder Vista. Nieuw onder zowel Windows 7 als Windows 8 is de mogelijkheid tot het instellen van een thuisgroep. Via een thuisgroep kunnen computers die ook op Windows 7 of 8 draaien gemakkelijk toegang krijgen tot gedeelde mappen. Het enige dat nodig is, is het automatische gegenereerde wachtwoord. Daarnaast is het delen van foto’s, video’s, muziek, documenten en printers, binnen de thuisgroep heel gemakkelijk.

Bestanden delen onder Windows 8 is erg gemakkelijk

Bestanden delen onder Windows 8 is erg gemakkelijk


Wil je meer opties voor het delen van bestanden onder een netwerk met computers die Windows 7 of 8 draaien dan kun je hiervoor terecht onder de eigenschappen van een gedeelde map. Kies allereerst voor de map die gedeeld is, klik daar met je rechtermuisknop op en kies voor ‘Eigenschappen’. In die eigenschappen kun je vervolgens allerhande zaken aanpassen die te maken hebben met het beveiligen van de bestanden die je via een netwerk met Windows 7 en Windows 8 computers wilt gaan delen.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.