Defragler downloadenDefraggler – een handig programma om je harddisk te defragmenteren

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.385 weergaven)
Defragler downloaden

Defragler downloaden

Defragler is een van de betere programma’s voor het defragmenteren van een harddisk. De tool kan zowel overweg met traditionele harde schijven als met SSD’s.

Wordt je computer traag en verdenk je je harde schijf hiervan? Begin dan met het defragmenteren van je schijf met Defraggler. Alles over dit programma in mijn handleiding.

Defraggler is een van de vier programma’s die Piriform ontwikkelt voor het optimaliseren van een trage computer. De meest bekende tool van het bedrijf is CCleaner. Met dat programma kun je echter geen harddisk optimaliseren. En daar komt Defraggler dus om de hoek kijken.

Wat is defragmenteren?

Defragmenteren is een proces waarbij de schijfruimte op je harddisk efficienter wordt benut. Software zoals Defraggler doet dit door stukken van bestanden die bij elkaar horen fysiek bij elkaar te plaatsen (op je harddisk uiteraard). Hierdoor hoeven programma’s minder te wachten tijdens het openen en bewerken van de bestanden.

Defraggler gebruiken

Defraggler is namelijk een programma om je harde schijf te defragmenteren. Door dit proces uit te voeren zorg je voor een snellere harddisk en een snellere computer. Het is aan te raden om je harddisk elke twee tot drie maanden te defragmenteren. Download je veel grote bestanden of gebruik je je computer voor videobewerking? Dan is het verstandig om vaker te defragmenteren.

Om je harde schijf te defragmenteren met Defraggler moet je het programma eerst downloaden. Via de link bovenaan deze pagina kun je de gratis versie van het programma rechtstreeks van onze eigen server downloaden. Wil je de betaalde versie van Defraggler downloaden? Bezoek dan de site van Pirifom. Een licentie voor Defraggler kost eenmalig 20 euro.

Defraggler heeft een eenvoudige interface en is ook voor minder ervaren gebruikers goed te gebruiken.

Defraggler heeft een eenvoudige interface en is ook voor minder ervaren gebruikers goed te gebruiken.

Defraggler kan zowel overweg met SSD als traditionele schijven.

Defraggler kan zowel overweg met SSD als traditionele schijven.


Na het downloaden en installeren van de tool open je de Defraggler via de snelkoppeling in het start-menu of op je bureaublad. Er opent zich een scherm met daarin algemene informatie over je harde schijf (of schijven als je computer er meerdere  heeft).

Klik op de button ‘analyseren’ om te zien of je schijf gedefragmenteerd moet worden. Is dat het geval? Kies dan voor de optie ‘Optimaliseren’ om het defragmentatie proces te starten. Heb je een traditionele schijf? Dan zal de optie ‘defragmenteren’ heten in plaats van ‘optimaliseren’.

Defraggler geeft nu een melding over het drastisch verminderen van de hoeveelheid vrije ruimte op je schijf. Klik op ‘ok’ om je schijf te optimaliseren en je computer een stuk sneller te maken. De melding over het afnemen van je beschikbare schijfruimte verschijnt overigens niet bij het defragmenteren van een normale schijf.

Extra mogelijkheden

Naast mogelijkheden om je schijven te optimaliseren of te defragmenteren kent Defraggler een aantal andere mogelijkheden die je harddisk opgeruimder maken en zo zorgen voor een snellere computer. Zo kun je via het tabblad ‘Bestandenlijst’ zien welke grote bestanden er aanwezig zijn op je harde schijf. Deze bestanden kun je per stuk defragmenteren.

Ook kun je uitgebreide informatie over je harddisk of ssd opvragen. Dit kan via het tabblad ‘Gezondheid’. In dit scherm kun je zien hoeveel uur je harddisk heeft gewerkt en hoe vaak deze is opgestart.

Tot slot

Defraggler is een fijn programma dat je eenvoudig in staat stelt de performance van je computer of laptop te verbeteren. Het programma is klein en wordt zonder adware geïnstalleerd en eenmaal na de installatie kun je gemakkelijk aan de slag met het defragmenteren of optimaliseren van je harde schijven.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.