veracryptVeraCrypt – je harde schijf beveiligen door versleuteling

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.998 weergaven)
veracrypt

veracrypt

Als je vertrouwelijke gegevens op je harde schijf bewaart die echt niemand anders mag openen dan kun je overwegen om deze hele schijf te versleutelen. Om dat voor elkaar te krijgen heb je speciale software nodig. Een van de programma’s die je kunt gebruiken is VeraCrypt. Alles over deze gratis software voor het beveiligen van informatie in deze handleiding.

Met VeraCrypt is het mogelijk om een hele schijf te versleutelen met behulp van de mogelijkheden die TrueCrypt bood. De ontwikkeling van dit programma werd enige tijd geleden stilgelegd. VeraCrypt is gebaseerd op Truecrypt maar biedt veel extra mogelijkheden.

De beveiliging van alle gegevens op een schijf, partitie of volume gebeurt met behulp van geavanceerde algoritmes waaronder AES en Twofish. Het hacken van informatie die met behulp van deze sleutels is beveiligt is erg lastig en kost veel geld en rekenkracht.

Voor harddisk, usb-stick en externe schijven

VeraCrypt kan gebruikt worden voor het versleutelen van USB-sticks en harde schijven. Maar ook externe firewire of usb schijven kunnen beveiligd worden. VeraCrypt is een van de beste programma’s voor het beveiligen van informatie op draagbare en vaste schijven in bijvoorbeeld laptops of desktops.

Het beveiligen van een schijf, volume of partitie is een fluitje van een cent. Selecteer wat je wil beveiligen en kies voor ‘beveiligen’. Doorloop de stappen in de wizard om VeraCrypt automatisch alle gegevens te laten beveiligen. Dit kan, afhankelijk van de hoeveelheid, best even duren.

Een schijf versleutelen is erg gemakkelijk.

Een schijf versleutelen is erg gemakkelijk.

Om een beveiligde schijf te kunnen openen moet je allereerst Veracrypt installeren. Pas daarna kun je een schijf benaderen en de gegevens lezen. Verder moet je natuurlijk wel het wachtwoord hebben dat je gebruikt hebt voor het aanmaken van een beveiligde partitie of schijf.

Ook in het Nederlands

VeraCrypt wordt in een aantal talen aangeboden. Ben je op zoek naar Nederlandstalige software voor het beveiligen van gegevens op schijven? Dan kun je VeraCrypt downloaden: het Nederlands wordt namelijk ondersteunt.

Tenslotte worden een groot aantal besturingsystemen ondersteunt. VeraCrypt werkt namelijk op Apple Mac, Windows en Linux computers en laptops. Helaas is er nog geen versie om op smartphones beveiligde schijven te benaderen. Wellicht dat dat in de toekomst nog verandert.

Wil je VeraCrypt gratis downloaden dan kan dat via de link bovenaan deze pagina. Heb je vragen of problemen over het programma? Reageer dan onderaan deze pagina of gebruik de Wiki van Veracrypt.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties