CloneSpy: ruimte besparen door dubbele bestanden te verwijderen

Geplaatst op: - bijgewerkt op (499 weergaven)

Is je computer traag omdat je harde schijf bijna vol is? Of wil je graag ruimte besparen op je net wat te krappe SSD? Check dan mijn nieuwe handleiding waarin ik CloneSpy bespreek.

Met CloneSpy kun je automatisch je harddisk laten controleren op dubbele bestanden. De tool verwijdert vervolgens alle bestanden waarvan jij vindt dat ze overbodig zijn.

Logischerwijs levert je dit een forse besparing op van de de hoeveelheid vrije ruimte op je harde schijf. En dat is natuurlijk precies de bedoeling. Want een volle harddisk of een SSD met minder dan 10% vrije ruimte zorgen voor forse vertragingen in het gebruik van je computer.

CloneSpy installeren en gebruiken

CloneSpy is een gratis programma dat je via de downloadlink bovenaan deze pagina kunt downloaden voor Windows 10. Ook oudere versies van Windows worden ondersteunt, CloneSpy is zelfs beschikbaar voor Windows 2000.

Na het downloaden (wat erg snel gaat omdat de installer maar erg klein is) moet je tool installeren. Ook dat gaat snel en gemakkelijk, ook omdat CloneSpy niet voorzien is van adware of spyware.

Is de installatie voltooid dan kun je CloneSpy opstarten via je startmenu of via je bureaublad. Ook kun je tijdens de installatie al aangeven dat je de tool als de installatie voltooid is wil opstarten.

Via het startscherm van CloneSpy kun je nu folders of schijven toevoegen die je wil controleren op dubbele bestanden. Dit doe je door de button ‘Add folder’ aan te klikken. Navigeer vervolgens naar je C-Schijf en voeg deze toe.

Klik na het toevoegen van een folder op de knop ‘Start scanning’ om te beginnen met het scannen van de schijf (of schijven) op dubbele bestanden. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden kan dit best even duren.

Terwijl CloneSpy scant zie je onderstaand scherm waarin de tool bijhoudt hoeveel bestanden er gevonden zijn.  Door bestanden te selecteren en vervolgens op ‘Delete marked files’ aan te klikken bespaar je direct ruimte.

Je HDD of SSD scannen op dubbele bestanden.

Je HDD of SSD scannen op dubbele bestanden.

Ben je op zoek naar een eenvoudig te gebruiken en gratis programma om je computer sneller te maken door ruimte vrij te maken op je harddisk? Dan is CloneSpy een prima tool. Vergeet niet om een goeie backup te maken voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van dubbele bestanden!

 

 

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.