GMER downloadenGMER – gratis software tegen rootkits

Geplaatst op: - bijgewerkt op (933 weergaven)
GMER downloaden

GMER

GMER is een freeware programma dat je kunt gebruiken in de strijd tegen malware en spyware. Deze gratis tool zorgt ervoor dat rootkits die mogelijk op je computer geherinstalleerd staan worden gedetecteerd en verwijderd.

GMER is alleen beschikbaar als gratis download voor Windows Vista tot Windows 10. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat OS X en Linux beiden minder kwetsbaar zijn voor malware en spyware die via een rootkit toegang krijgen tot een computer of laptop.

Wat is een rootkit?

Een rootkit is een programma dat ervoor zorgt dat essentiële onderdelen van het besturingssysteem en bestanden en mappen die normaliter beveiligd zijn toegankelijk worden voor schadelijke software. Deze toegang krijgt een rootkit van een onwetende gebruiker die denkt een normaal programma te installeren.

Heeft een rootkit eenmaal toegang tot kwetsbare gedeeltes van het bestandssysteem en besturingssysteem op een computer dan zal het programma onder de radar blijven om zo ongezien jouw privacy te misbruiken. Een rootkit is dus eigenlijk een virus dat op een slinkse manier je gegevens in handen krijgt.

Hoe werkt GMER?

De download voor GMER bestaat uit slechts een bestand. Dit bestand moet je openen om vervolgens met de button ‘scan’ je computer te laten scannen op activiteit die wijst op een rootkit.

GMER heeft een rootkit gevonden.

GMER heeft een rootkit gevonden.

Het scannen van een computer of laptop duurt afhankelijk van het aantal bestanden en de snelheid van je computer tussen de 10 minuten en een uur. Als GMER klaar is met het scannen dan krijg je in het geval een rootkit bovenstaande melding.

Om de rootkit nu te verwijderen ga je op zoek naar de roodgekleurde regels in het log dat GMER toont. Door met je rechtermuisknop op deze rode regels te klikken kun je via de link ‘delete the service’ een rootkit eenvoudig verwijderen van je computer.

Let goed op dat hetgeen je verwijdert geen onderdeel is van een programma je bewust hebt geinstalleerd. Zo kan GMER een melding geven bij services van virusprogramma’s en andere beveiligingssoftware.

Tip: 

Check eerst met Google of de services die GMER als rootkit markeert dit ook echt zijn. Vind je de bevestiging dat een bepaald programma ook echt een rootkit is verwijder deze dan gelijk.

Een rootkit verwijderen.

Een rootkit verwijderen.

Nu downloaden

GMER is beschikbaar als gratis download via downloadcentrum.com. Via de link bovenaan deze pagina kun je een zip bestand downloaden met daarin een uitvoerbaar .exe bestand.

Lukt het niet om dit bestand te openen omdat malware of spyware het uitvoeren van bestanden blokkeert? Bezoek dan de GMER site en download daar het .exe bestand rechtstreeks.

Tot slot

Rootkits en vergelijkbare schadelijke software zijn een serieus beveiligingsrisico. Het verwijderen ervan is dan ook werk voor ervaren computergebruikers. Vraag altijd om hulp bij het verwijderen van malware en spyware in de vorm van een rootkit als je niet goed weet wat je aan doen bent. Het gebruik van GMER en de informatie in deze korte bespreking van GMER is dan ook voor eigen risico.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.