Openshot downloadenOpenShot Video Editor – Video maken en bewerken

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.434 weergaven)
Openshot downloaden

Openshot

OpenShot Video Editor is een gratis programma voor het maken en bewerken van videobestanden. De software is nog niet officieel uitgebracht. de versie die ik vandaag bespreek is een vierde bèta.

In tegenstelling tot eerdere bèta versies van OpenShot, die alleen voor donateurs beschikbaar waren, kan iedereen deze versie downloaden op de site waar in deze review naar wordt verwezen.

Over het programma

OpenShot Video Editor is ontstaan als een project voor Linux. De eerste versies van het videobewerkingsprogramma waren dan ook niet voor Windows of Apple Mac beschikbaar. Vanaf de tweede testversie van het programma worden ook Windows en OS X versie aangeboden.

OpenShot Video editor werkt met een handige tijdlijn voor het bewerken van video.

OpenShot Video editor werkt met een handige tijdlijn voor het bewerken van video.

Deze Windows versies van het programma zijn mogelijk gemaakt door een crowdfunding campagne op Kickstarter. Door donaties van mensen die graag OpenShot op Windows en Apple wilden gebruiken kon de ontwikkelaar van de videotool hier mee aan de slag. Een aantal maanden geleden verscheen de eerste Windows versie van het programma.

Wat kun je met OpenShot Video Editor?

OpenShot Video Editor biedt in grote lijnen functies die vergelijkbaar zijn met de functies in iMovie en Windows Movie Maker. Het grote verschil is natuurlijk dat het programma in tegenstelling tot andere gratis concurrenten op zowel Windows als Apple en Linux draait. Zeker als je met meerdere mensen werkt aan het maken en bewerken van een video dan is dat natuurlijk erg handig.

Een aantal functies van OpenShot Video Editor:

  1. Video’s inkorten en video’s samenvoegen
  2. Geluidsfragmenten en muziek toevoegen
  3. Video’s laten overlopen in elkaar
  4. Effecten toevoegen aan video
  5. Eigen aftiteling maken en toevoegen aan een film
  6. 3D effecten toevoegen aan videobestanden.

Naast deze functies biedt OpenShot video Editor nog veel meer functies die je goed kunt gebruiken als je een professioneel ogende video wil maken.

OpenShot werkt met FFMPEG

FFMPEG

OpenShot en FFMPEG

OpenShot Video Editor ondersteunt ontzettend veel bestandsformaten voor het opslaan van video en audio-bestanden.

Om dit mogelijk te maken werkt het programma op basis van bepaalde FFMPEG libraries. Alle bestandsformaten die gebaseerd zijn op FFMPEG kun je openen, bewerken en opslaan met OpenShot.

In de praktijk betekent de integratie van FFMPEG in de tool dat je eigenlijk alle bestanden die je met een camera kunt opnemen (of dat nu een professionele camera is of juist de camera van je smartphone of tablet) kunt openen met het programma.

Tot slot

Ben je op zoek naar een gratis programma voor het bewerken, omzetten of maken van video bestanden voor bijvoorbeeld op Youtube of om op DVD te branden? Met OpenShot Video Editor haal je een prima pakket in huis dat je op verschillende besturingssystemen kunt gebruiken.

De interface van het programma oogt in eerste instantie misschien ingewikkeld. In de praktijk valt dat echter best mee. Als je nu iMovie of Windows Movie Maker gebruikt dan is de overstap naar OpenShot Video Editor goed te doen. Ben je nieuw in de wereld van videobewerkingssoftware? Ook dan kan ik je OpenShot Video Editor aanraden.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een reactie

  • liesbet van ertvelde

    Hoe sla ik aan elkaar gemonteerde video’s op?Ik krijg een hele lijst met,denk ik, bestandsformaten, en blijkbaar moet je ook nog exporteren achteraf. Hoe werkt dit?