BubbleUPnPMuziek, films en tv-series streamen via UPnP

Geplaatst op: - bijgewerkt op (2.210 weergaven)
BubbleUPnP

BubbleUPnP

Op smart-tv’s, spelcomputers of beamers vind je vaak de verkooptekst ‘Ondersteunt UPnP’. Fijn om te weten, maar wat betekent ‘ondersteunt UPnP’ eigenlijk?

In deze handleiding vertel ik je wat UPnP is. Daarnaast bespreek ik een goede applicatie die je kunt gebruiken om series, films en muziek te streamen via UPnP.

Wat is UPnP?

UPnP is een protocol (een manier van communiceren tussen verschillende apparaten in een netwerk) dat gebruikt wordt voor het uitwisselen van mediabestanden. Denk bij mediabestanden bijvoorbeeld aan MKV, MP3 of AVI.

Om via UPnP muziek- en filmbestanden te streamen naar een televisie, laptop, muziekspeler of tablet heb je een aantal dingen nodig. Een UPnP opstelling bestaat uit de volgenden drie onderdelen.

  1. Allereerst heb je een media-server nodig. Binnen je thuisnetwerk kun je een UPnP media-server inrichten die je vervolgens met behulp van afspeelapparaten die UPnP ondersteunen kunt afspelen. Een NAS (Synology, QNAP) kan prima gebruikt worden als UPnP mediaserver.
  2. Naast een media-server heb je een (of meerdere) afspeelapparaten nodig die UPnP ondersteunen.

    Tegenwoordig ondersteunt bijna elk apparaat UPnP. Televisies, smartphones, spelcomputers en tablets kunnen allemaal muziek, tv-series, films en andere mediabestanden afspelen die worden aangeboden door een UPnP media-server.

    Een afspeelapparaat van door UPnP aangeboden mediabestanden noem je ook wel een ‘renderer’.

  3. Tenslotte heb je ook een ‘afstandsbediening’ nodig. Met deze afstandsbediening vertel je je afspeelapparaat dat het een bestand moet afspelen van een media-server of juist andersom. Als afstandsbediening kun je een smartphone met Android of iOS gebruiken. Maar ook met je laptop kun je dit voor elkaar krijgen.

BubbleUPnP

BubbleUPnP is een applicatie voor Android die je kunt gebruiken als afstandsbediening voor UPnP componenten binnen je thuisnetwerk. Na het aanmelden van BubbleUPnP binnen je netwerk vindt de app automatisch alle UPnP compontenten binnen dit netwerk.

Je kunt met BubbleUPnP vervolgens muziek of films afspelen op je televisie. Maar ook het streamen van muziek naar je stereo is mogelijk. Verder werkt UPnP ook samen met de Chromecast en kun je zelfs muziek streamen naar je Sonos muziekspelers.

Je kunt BubbleUPnP zien als een afstandsbediening voor UPnP apparaten binnen je thuisnetwerk.

Je kunt BubbleUPnP zien als een afstandsbediening voor UPnP apparaten binnen je thuisnetwerk.

Naast het streamen van mediabestanden die zich fysiek in jouw netwerk bevinden naar tv’s, stereo’s, tablets en andere apparaten kun je met UPnP ook streamen van externe bronnen. Zo is het mogelijk om Netflix of Spotify te benaderen via UPnP. Je kunt zo dus series en films afspelen binnen jouw eigen netwerk die je streamt vanaf de Spotify of Netflix servers. Uiteraard heb je hier wel een betaald abonnement op deze diensten voor streaming media voor nodig.

Ben je op zoek naar een fijne applicatie voor het beheren van allerhande zaken rondom UPnP in jouw thuisnetwerk? Dan is BubbleUPnP een van de beste apps voor Android. Helaas is de applicatie niet beschikbaar voor iOS. Wil je UPnP media afspelen via iOS? Dan is mConnect Free (gratis via de app-store) een goed alternatief.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties