Wil je zelf je eigen website maken? En vind je het geen probleem om WordPress te gaan besturen? Probeer dan eens om bij een goedkope webhost een website te maken op basis van dat systeem. Niets voor niets is WordPress verreweg het meestgebruikte CMS op internet.
WordPress dankt haar populariteit vooral aan haar gebruikersvriendelijkheid . Iedereen die met een tekstverwerkingsprogramma om kan gaat kan met WordPress een website maken en beheren. Verder is WordPress zeer stabiel en komen er regelmatig updates voor het systeem beschikbaar.
Maar naast een goed systeem met regelmatige updates biedt WordPress nog een groot aantal voordelen. Hieronder een overzicht van een aantal voordelen van WordPress.
WordPress is een gratis platformvoor het maken en beheren van een website. Verder draait het systeem ook op servers met simpele specificaties. Webhosting voor een WordPress website kun je al kopen voor minder dan 10 euro per jaar.
Verder is WordPress makkelijk uitbreidbaar doordat je van internet plugins kunt downloaden. Met een plugin breid je je website uit met bijvoorbeeld een foto-gallerij, een rating systeem, een webwinkel of zelfs of een forum. Ontwikkelaars kunnen eenvoudig zelf plugins ontwikkelen en deze toevoegen aan WordPress.
Tenslotte is het met WordPress heel eenvoudig om visueel aantrekkelijke websites te maken zonder dat je heel diep in de codes van het systeem hoeft te duiken. Met behulp van templates pas je je site helemaal naar wens aan.
Over WordPress
WordPress is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot de meest gebruikte software voor het maken van websites. Maar WordPress is eigenlijk veel meer dan software voor het maken en beheren van grote en kleine websites.
WordPress wordt namelijk ontwikkeld als weblog-software. En zoals je misschien wel weet is een weblog veel meer dan een eenvoudige website. Op een weblog kun je gemakkelijk berichten en foto’s plaatsen en ook mogen bezoekers van een blog reageren op jouw berichten.
Wil je zelf een site maken die er mooi uitziet en die je gemakkelijk kunt beheren? Dan heb je nog twee redenen om te proberen om met WordPress je eigen site te maken.
WordPress downloaden en installeren
De WordPress software kun je gratis downloaden via de officiële link naast dit artikel. Ook via de WordPress site kun je de software downloaden. Let er tijdens het downloaden op dat je de Nederlandse versie van WordPress download, daarmee zijn alle WordPress schermen in het Nederlands.
Na het downloaden van de software kun je in de zipfile precies lezen hoe je WordPress op je server of computer installeert.
Het belangrijkste tijdens de installatie van WordPress is het bestand ‘wp-config-sample.php’. Dit bestand bevat alle belangrijke gegevens om je WordPress site verbinding te laten maken met de database waar je berichten en reacties worden opgeslagen.
WordPress systeem eisen
De WordPress software stelt weinig eisen aan de computer of server waarop je de software wil gaan gebruiken voor het maken van je eigen website. Het enige wat echt nodig zijn is een PHP en MySQL omgeving.
Heb je geen idee of jou webhost dat ondersteunt? Dan kun je het beste een mailtje sturen naar het bedrijf met de vraag of ze WordPress ondersteunen. Is dat het geval? Dan zitten PHP en MySQL standaard op de server.
WordPress op Windows?
Goed om te weten is dat WordPress niet rechtstreeks op een Windows computer geïnstalleerd kan worden. WordPress is namelijk gebaseerd op PHP en dat is een scripttaal die alleen op linux computers werkt.
Om toch op Windows te kunnen experimenteren met het maken van een WordPress website kun je bijvoorbeeld WAMP gebruiken. Hoe je die software kunt gebruiken gaat deze handleiding echter te buiten. Wel vind je op deze pagina meer informatie over WAMP.
PHP en MySQL
Hieronder vind je tenslotte een tabel, met dank aan wikipedia, waar je kunt zien welke versies van PHP en MySQL de verschillende versies van WordPress nodig hebben. Wel is het verstandig om de nieuwste versie (momenteel is dat versie 3.6.1.) van WordPress te gebruiken.
WordPress versie | PHP versie | MySQL versie |
---|---|---|
WordPress 1.0.x | 4.0.6 | 3.23.23 |
WordPress 1.2.0 tot 2.0.x | 4.1.0 | 3.23.23 |
WordPress 2.1.x | 4.1.0 | 4.0 |
WordPress 2.2.0 tot 2.3.x | 4.2.0 | 4.0 |
WordPress 2.5.0 tot 2.8.x | 4.3.0 | 4.0 |
WordPress 2.9.0 tot 3.1.x | 4.3.0 | 4.1.2 |
WordPress 3.2.0 tot 3.6.x | 5.2.4 | 5.0 |
PHP en MySQL
PHP en MySQL zijn twee programma’s die op webservers geinstalleerd kunnen worden. PHP is een scripttaal waarmee je via eenvoudige te leren commando’s dynamische HTML kunt laten genereren. Deze HTML kan vervolgens door een browser worden gelezen. WordPress gebruikt PHP voor het genereren van pagina’s binnen een website.
PHP maakt dynamische HTML. Dit betekent dat je een database nodig hebt waar de informatie die PHP ‘aanmaakt’ uit afkomstig is. MySQL is een van de database systemen waarmee WordPress samenwerkt. Om WordPress te laten werken moet je eerst PHP en MySQL downloaden en installeren. Gelukkig bieden de meeste webhosts standaard deze beide programma’s.
Beheren van je website
Na het installeren en instellen van WordPress kun je beginnen met het maken van je site. Hieronder zie je een schermafbeelding met alle opties die je als beheerder van een WordPress site hebt.
Is het je gelukt om WordPress te installeren op je computer of server? Dan is het verder inrichten van je site niet zo erg moeilijk weer. Bekijk goed de opties die je allemaal hebt en lees de handleidingen op de WordPress website om je eigen site helemaal af te maken.
update november 2013
Vandaag liet de organisatie achter WordPress weten dat er een nieuwe beta versie online staat van versie 3.8 van WordPress. Hou je van experimenten en heb je een site die niet druk bezocht wordt? Dan kun je via deze link de nieuwe versie van de WordPress software gratis downloaden. Heb je ervaringen met deze nieuwe versie? Reageer dan onder dit bericht 🙂
update januari 2013
versie 3.8.8. is uitgekomen van WordPress. Nu downloaden via de link naast het artikel. De download van de oudere versie van WordPress is hiermee vervallen.
update april 2014
Ga je WordPress op je eigen computer installeren? Dan kun je ook overwegen om een bèta versie van WordPress te downloaden. Vandaag kwam een beta nieuwe versie uit, deze is vooral bedoeld om mee te experimenteren (vandaar het advies om deze WordPress alleen te installeren en te gebruiken op je eigen computer). Deze nieuwe versie van WordPress nu gratis downloaden doe je via deze link.
Update juli 2014
Inmiddels kun je via de link naast dit artikel weer een nieuwe versie van WordPress downloaden.
Update augustus 2014
Vandaag kwam versie 4.0 uit van WordPress. De eerste versie 4 van WordPress biedt een groot aantal verbetering. Zo worden Youtube video’s automatisch ge-embed en is het beheren van visuele content zoals afbeeldingen nog gemakkelijk geworden. Versie 4.0 van WordPress download je via de link naast dit artikel.
Inmiddels kun je versie 4.1 van WordPress gratis downloaden via de link bovenaan deze pagina. Nieuwe functies en een handige mogelijkheid om je scherm vereenvoudigd weer te geven op het moment dat je een post of pagina toevoegd zijn enkele van de verbeteringen aan deze WordPress versie.
Update April 2016
Vandaag verscheen versie 4.5.1. van WordPress. In deze versie, die vooral als uitbreiding van WordPress 4.5 geldt, zitten een aantal bugfixes. Vooral de kleine problemen die Administrators hadden die via Chrome WordPress beheren zijn opgelost. Downloaden via de link bovenaan deze pagina.
Update december 2016
De meeste websites die automatisch een nieuwe WordPress versie installeren worden in de loop van deze maand bijgewerkt naar versie 4.7. Deze versie van WordPress is de meest recente versie.