Wat is het verschil tussen malware, adware en spyware?Wat is malware, adware en spyware?

Geplaatst op: - bijgewerkt op (1.585 weergaven)
Wat is het verschil tussen malware, adware en spyware?

Wat is het verschil tussen malware, adware en spyware?

Op downloadcentrum.com kun je een groot aantal programma’s downloaden die je kunt gebruiken voor het verwijderen van malware, adware en spyware.

Maar wat is malware eigenlijk? En wat voor kwaad kunnen adware en spyware? In deze ‘wat is..’ handleiding lees je meer over het verschil tussen malware, adware en spyware.

Om te beginnen

De verschillen tussen mal-, ad- en spyware zijn interessant de overeenkomsten zijn echter interessant. Alle drie de soorten software zijn namelijk erg gevaarlijk voor computergebruikers die hun privacy hoog in het vaandel hebben staan.

Alle drie de soorten software is namelijk vooral bedoeld om gebruikers het veilig werken op computer of laptop onmogelijk te maken. Installeer daarom altijd een goede virusscanner en let erop dat je zo min mogelijk vreemde software installeert.

Zowel adware als mal- en spyware wordt namelijk in bijna alle gevallen onbedoeld geïnstalleerd door een onwetende gebruiker. Het installeren van schadelijke software uit een van de drie categorieën is echter een forse inbreuk op je privacy.

Wat is malware?

Malware verwijderen

Malware

Malware is een afkorting van het Engelse begrip malicious software. Letterlijk betekent dit: software die kwaad doet. Malware is dan ook schadelijke software die vooral bedoeld is om computers en laptops niet correct meer te laten functioneren.

Sommige malware verzameld ook nog eens informatie van computers. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met de ontwikkelaar waarna deze er geld mee kan verdienen door deze informatie verder verkopen.

Malware wordt in de regel geïnstalleerd op een computer zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft. Sommige software verstoort per ongeluk de werking van computers en laptop. In deze gevallen wordt niet gesproken van malware.

Wat is spyware?

Spyware

Spyware

Spyware gaat een stapje verder dan malware als het aankomt op het verzamelen van privacygevoelige informatie van computers die besmet zijn. Spyware is namelijk software die gebruikers bespioneert. In de meeste gevallen gebeurt dit zonder medeweten van de gebruiker. In sommige gevallen kiezen gebruikers bewust voor het installeren van spyware.

Dit spioneren gebeurt met maar een doel: ontwikkelaars van spyware zijn uit op jouw gegevens om op deze manier geld te verdienen. Dit doen ze door gegevens door te verkopen aan andere partijen. Deze partijen gebruiken de geleverde informatie om jou te bestoken met aanbiedingen waar je vaak niet op zit te wachten.

Veel spyware wordt meegeleverd met gratis software. Berucht is het Kazaa downloadprogramma. De gratis versie van deze populaire tool bevatte veel spyware. Maar ook andere gratis software bevat veel spyware die je, als je niet goed oplet, zo mee installeert als je een bepaald programma wil gaan installeren.

Wat is adware?

Adware is software die gebruikt wordt om advertenties weer te geven aan gebruikers die bepaalde programma’s gebruiken. Bekende voorbeelden van adware zijn bijvoorbeeld de ask-toolbar je vast wel eens in een browser hebt gezien. Maar ook andere software bevat adware die ontwikkelaars veel geld oplevert.

Adware programma’s werken heel vaak in de achtergrond. Pas als je op internet gaat dan worden er in je browser advertenties getoond die erg lijken op de normale advertenties op internet. Het verschil is echter dat als gebruikers klikken de ontwikkelaar van de adware betaald wordt.

Adware kan behoorlijk hardnekkig zijn als je het wil verwijderen. Vooral adware die zichzelf in de achtergrond heeft geinstalleerd is lastig te verwijderen. Toolbars en software die alleen als adware werkt kun je via het configuratiescherm vaak makkelijk verwijderen van je computer.

Tot slot

CCleaner downloaden

CCleaner is een goed programma tegen malware of adware

Adware, spyware en malware zijn zeer schadelijk voor je computer en je persoonlijke gegevens. Check daarom regelmatig of je computer niet besmet is een van deze soorten schadelijke software.

Gebruik een goede virusscanner en check verder met bijvoorbeeld CCleaner of MalwareBytes Anti-Malware of er geen andere schadelijke programmatuur op de achtergrond aan het werk is.

Stel een vraag of plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.